Oficiálne štatistiky síce hovoria o klesajúcej spotrebe, ale nerátajú s podomácky vypáleným alkoholom.
Na dedinách sa destiluje vari zo všetkého. Páli sa ražná, na tvrdý alkohol sa spracúvajú hrušky, čerešne, hrozno, jablká a slivky. Výnimkou nie je ani južné ovocie.

Počet nelegálnych páleníc je podľa odborníkov obrovský. Odhadujú, že len v okolí Banskej Bystrice okrem štyroch oficiálnych páleníc môže byť až okolo štyristo čiernych. Napríklad v obci Podkonice je jedna registrovaná a asi dvadsať nelegálnych.
Záhradkári by mali páliť alkohol v štátom uznaných pestovateľských páleniciach, v snahe ušetriť však pália doma - často aj vo veľkých množstvách. Pretože nelegálne pálenice neodvádzajú dane, v nich vypálený liter slivovice sa predáva už za 80 korún, jablkovice aj za 50. Čierne pálenie alkoholu však nie je len výsadou dedín - slivovica sa páli dokonca aj v panelákoch na mestských sídliskách.
Pestovateľské pálenice podliehajú rovnakým predpisom ako veľké liehovary. Musí ich schváliť technická inšpekcia, hygienik a odbor životného prostredia, až potom ich môže povoliť ministerstvo pôdohospodárstva. Na rozdiel od čiernych páleníc sa v nich kontroluje aj prítomnosť nebezpečného metylalkoholu v pálenke. Podľa zamestnancov páleníc je záujem hlavne o pálenky s obsahom alkoholu vyše 50 percent.
(kr, wm, eta)
Tematicky príbuzné články:
Pálenka sa destiluje aj v panelákoch
Najžiadanejšia je 52-stupňová pálenka
Teraz sa pália najmä slivky a jablká
Spotreba alkoholu na Slovensku (graf)